Kažkada IKI buvo mano mėgiamiausias tinklas. Bet tai buvo taip seniai, kad atrodo net nebetiesa. Tai va, tais laikais dar pardavinėdavo normalius eklerus ir po visai neblogą flano gabalą, nors kažkas yra sakęs, kad ten niekam tikęs tas flanas, bet nu ką aš žinau, man jis buvo skanus. O dabar jo lyg ir nebėr prekyboj. Tai kur link aš suku akivaizdu – kad flaną visada norėjau išsikept. Tai prieš gerus metus iš Bakerstreet studijos nukosėjau receptą iš kokios tai ten buvusios knygos, kurios pavadinimo, aišku, neužsirašiau.

Tricks’as. Šitas tricks’as yra toks paprastas, kad damn it, kodėl aš taip nesugalvojau iki šiol, bet kaip sakoma – nieko nėra akivaizdaus. Gal aš viena esu likus, kuri šito iki šiol nedaro ir iki šiol vis dar nuosekliai laikosi tešlos gaminimo eigos – pasigaminti tešlą, tuomet kišti ją į šaldytuvą, tuomet kočioti ir dėti į kepimo formą. Pasirodo yra genialiai paprastas būdas, kurį man papasakojo K., tai iš karto dar minkštą tešlą įkloti į kepimo formą ir tuomet jau šaldyti šaldytuve. Ar skonio prasme kas nors keičiasi? Ne. Bet esmė ta, kad minkštą tešlą yra daug lengviau yra įdėti kepimo formą nei ją kočioti vėsią. Po to vis tiek reikės kišti į šaldyvą. Tai šitai aš ir pakeičiau recepto aprašyme.

Flanas

kepimo forma 22 cm

Tešla (Patee Brisee):
125 g kambario temperatūros sviesto
1/2 a.š. cukraus pudros
1/2 a.š. druskos
2 v.š. pieno
1/2 kiaušinio trynio
170 g miltų

Įdaras:
375 g pieno
375 g negazuoto mineralinio vandens
4 kiaušiniai
210 g cukraus
60 g kukurūzų krakmolo

Mikseriu ar kombainiu lėčiausi greičiu išplakite sviestą su cukraus pudra. Druską ištirpinkite piene ir supilkite į tešlą. Mikseriu išmaišykite, tuomet sudėkite kiaušinio trynį. Turite gauti vienalytę masę. Palaipsniui suberkite miltus ir išmaišykite, kol ingredientai tiesiog susimaišo. Čia jau persistengti labai nereikia. Dabar tešlą galite šiek tiek pabarstyti miltais, jei limpa prie rankų, tuomet iškočiokite ir įklokite į kepimo formą, kraštai turėtų būti 3 cm aukščio. Kiškite į šaldytuvą minimum valandai, geriausia per naktį.

Įdaras. Puodelyje užvirinkite pieną su mineraliniu vandeniu. Didesniame puode šluotele sumaišykite kiaušinius, cukrų ir krakmolą. Tuomet po truputį supilkite verdantį pieną, nuolatos maišykite šluotele. Masę užvirinkite ir virkite 5 minutes nuolatos maišydami. Masė gerokai sutirštės. Palikite atvėsti, bet periodiškai vis pamaišykite.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir 30 minučių įkiškite į šaldymo kamerą.

Supilkite įdarą į šaltą kepimo formą. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 1 val. – pajudinus flaną masė pačiame centre turi šiek tiek judėti. Iškepus leiskite visiškai atvėsti ir įkiškite į šaldytuvą, kad dar viskas susistovėtų.