Alus maiste yra labai gerai. Dažnai jį naudoju, ypač vietoj sultinio. Ir iki šiol mano mėgiamiausi yra dūminiame aluje troškintas triušis ir virštiena aluje su daržovėmis iš mano senojo blogo. Man patinka tas kartokas prieskonis, kurį suteikia alus, ir kiekvieną kartą gaunamas šiek tiek skirtingas skonis dėl naudojomų skirtingų alaus rūšių.
Tai va, kadangi praeitą kartą buvo įrašas apie trapią tešlą, tai šį kartą, ką galima su ja nuveikti. Aišku, čia tik vienas iš begalės variantų – alaus kišas iš “The Art of French Pastry“, šiek tiek adaptuotas ir supaprastintas. Dėl alaus galiu tik pasakyt, kad galit eksperimentuot į valias ir po to mielai išklausysiu jūsų variantus. Pati šį kartą naudojau juodą alų, nes jau kuris laikas jis man yra ant bangos. Jei nedėsit šoninės, tai kišas bus vegetariškas. Taip pat galima keisti ir daržoves. Tik svarbu yra gerai jas gerai iškepti, kad vėliau kepant nepaleistų vandens ir pagrindas netaptų šlapias.
Alaus kišas
Kepimo forma 24 cm
Reikės:
Trapios tešlos
100 g šoninės
1 didelis svogūnas
6-7 pievagrybiai
1 vidutinė morka
50 g sviesto
250 ml alaus
druskos
pipirų
žiupsnelis malto muskato
1 didelis kiaušinis
1 trynys
115 ml grietinėlės (32 proc)
115 ml pieno
1/2 a.š. druskos
1/4 a.š. pipirų
65 g mėgiamo sūrio (paprastai maišau čederio sūrį su kietuoju sūriu, bet galima dėt tai, ką mėgstat)
1 diena:
Pirmiausia pasidarykite tešlą. Tuomet imkitės įdaro:
1. Kubeliais supjaustykite šoninę, svogūną. Plonai supjaustykite pievagrybius. Morką sutarkuokite per burokinę tarką.
2. Įkaitinkite keptuvę ir apkepkite šoninę. Šoninės gabaliukus sudėkite į lėkštę.
3. Į tą pačią keptuvę sudėkite sviestą ir svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai pasidarys permatomi apie 10-15 min.
4. Sudėkite grybus ir pakepkite 5 minutes.
5. Suberkite tarkuotas morkas. Kepkite dar 5 minutes.
6. Supilkite alų ir viską troškinkite apie 10 minučių, arba kol alus visiškai išgaruoja.
7. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir žiupsnelį muskato. Viską išmaišykite.
8. Įdarui leiskite visiškai atvėsti. Sudėkite į indelį su dangčiu, ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai.
2 diena
1. Iškepkite tartos pagrindą. Leiskite atvėsti. Pagrindas turi būti pilnai iškepęs.
2. Išimkite iš šaldytuvo daržovių įdarą.
3. Kiaušinį, kiaušinio trynį, grietinėlę ir pieną šluotele sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite druską, pipirus ir muskatą.
4. Daržovių įdarą tolygiai paskleiskite ant iškeptos tartos pagrindo.
5. Užbarstykite keptais šoninės gabaliukais ir tarkuotu sūriu. Ant viršaus užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir pieno plakinį.
6. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 min., arba kol kišas gražiai apskruda ir iškepa.
Leave a Reply