Anthony Bourdain savo knygoje “Less Halles Cookbook” rašė – “put 12 chefs in a room, with the mission of defining once and for all how best to roast a chicken, and you will never get agreement. Only spirited discussions, some heavy drinking, and maybe fisticuffs.” Tą patį galima pasakyti ir apie mėgėjus. Tikiu, kad didžioji dalis turit savo tą vienintelį keptos vištos receptą, kurį paveldėjot galbūt iš savo gimdytojų, ar per laiką patys ištobulinot. Tai šia prasme aš tikrai nedrįstu sakyti, kad tai yra geriausias keptos vištos receptas. Tai yra dar vienas būdas kaip paprastai iškepti vištą. Receptą paėmiau iš “The complete Robuchon” ir šiek tiek dar pamaišiau su Anthony Bourdain kepta višta iš aukščiau minėtos knygos.

Taigi mums reikės, aišku, vištos. Maniškė buvo apie 2,5 kg. Tuomet apie 100 g sviesto, druskos, 1 citrinos, 1 didelio svogūno ir saujos šviežių rozmarinų ir čiobrelių.

Vištą ir sviestą išimkite iš šaldytuvo ir palikite bent pusvalandžiui ant stalo. Višta nebus šalta, o minkštą sviestą bus lengviau tepti.

Vištą nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu. Citriną perpjaukite į keturias dalis ir sukiškite į vištos vidų, tą patį padarykite su svogūnu. Sukiškite ten ir prieskonines žoles.

Dabar atėjo eilė surišti vištą. Kaip tai padaryti? Galima sudėtingai, galima paprastai. Aišku, einam lengviausiu keliu ir imam labai simple Jacques Pépin metodą. Viena akį vis užmesdami į jutubą surišam vištą. Toliau gausiai ištriname sviestu ir apibarstome druska.

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Vištą dedame į kepimo indą šonu, t.y. ant sparno ir šlaunies. Taip kepame 35 min. Tuomet ją apverčiame ant kito šono, užpilame 3 v.š. vandens. Kepame 35 min.  Dabar vištą verčiame ant nugaros ir kepame 15 min. Vištą apverčiame ant krūtinės ir dar kepame 10 min.

Ištraukiame vištą iš orkaitės ir prapjauname šlaunį. Jei sultys bėga skaidrios, višta yra iškepusi. Jei dar yra šiek tiek kraujo, tai dar pakepame pagal situaciją.

Iškepusią vištą apibarstome druska ir pipirais. Uždengiame folija ir leidžiame pailsėti 20 min. ant krūtinės. Viskas. Garnyrai ir padažai pagal jūsų norus ir fantazijas. Aš tiekiau su orkaitėje keptu žiediniu kopūstu. Skanaus!