Easy: Jautienos troškinys su rūkytomis slyvomis

Prieš mane džiovintos slyvos. 4 dėžės. Iš pažiūros beveik vienodos, tik skiriasi kaina. Klausiu, kodėl taip. Jis man sako, kad vienos yra su kauliuku, kitos – be, vienos – paprastos, kitos – rūkytos. Ir taip atradau Halėj rūkytas slyvas. Jos turi stiproką dūmo aromatą, yra minkštos ir ne tokios saldžios kaip paprastos slyvos. Turguj sakė, kad galiu kiaulės suktinukus jomis įdaryti (Jeigu tik aš kada nors būčiau juos gaminusi!). Ir dar kompotą pasiūlė išsivirti. Kas man nuskambėjo kaip visiškas oldschool’as.

Paprastos džiovintos slyvos tinka prie jautienos, triušio ar kiaulės, ypač jei visa tai lėtai ir ilgai troškinam. Ir įsivaizduoju, kad rūkytos slyvos irgi čia turėtų puikiai tikti. Žodžiu, yra vietos eksperimetams. Per Kalėdas kišau jas kartu su obuoliais į antį. Ir man buvo visai nieko. Bet prie jautienos troškinio jos geriau tiko. O ir paprastas jis gi labai – vos keli ingredientai ir beveik nieko daryt nereikia. Patiekite tradiciškai – bulvių košė arba polenta. Beje, troškinys yra skanesnis kitą dieną, kaip ir visi jautienos troškiniai.

Receptas yra adaptuotas iš Nagel Slater knygos “The Kitchen Diaries”.

Jautienos troškinys su rūkytomis slyvomis

aliejaus kepimui
miltų mėsos apvoliojimui
apie 500 g jautienos troškinimui (tinka ir kulninė ar uodega)
1 didelis svogūnas, supjaustytas kubeliais (aš dar įpjausčiau ir saliero)
1 a.š. kadagio uogų
kelių šakelių šviežio rozmarino ir čiobrelių
žiupsnio druskos
200 g rūkytų slyvų
500 ml raudono vyno

Mėsą nusausinkite, apvoliokite miltuose, nupurtykite miltų perteklių.

Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apkepkite iš visų pusių mėsos gabaliukus. Sudėkite į puodą.

Toje pačioje keptuvėje apkepkite svogūną, kol suminkštės. Ir sudėkite  ant mėsos.

Suberkite rūkytas slyvas ir sudėkite prieskonius. Supilkite vyną.

Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 2 val., arba kol mėsa bus visiškai minkšta. Galima troškinti ir orkaitėje, kaip ir siūlo Nigel’as. Tik viską reikės sudėti į troškinimo indą. Troškinkite 220 laipsnių temperatūroje 25 minutes, o tuomet sumažinkite iki 140 laipsnių ir dar troškinkite porą valandų.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Elžbieta

    Jurga, kurioj vietoj radai? Nežinai, ar dar ta vieta yra? Nes jau seniai svajoju apie rūkytas slyvas ir neįsivaizduoju, kur gauti…. kiek man pakomentavo, rūkytų slyvų įvežti į ES neleidžiai tam tikti apribojimai.

    • Belka

      Žinok, šian Halėj mačiau. Tik nžn kaip nupasakot tiksliai. Ten, kur vaisius ir daržoves parduoda kartu su džiovintais vaisiais ant kampo.

Leave a Reply