Visiškai paprastas, bet itin vykęs jautienos šonkaulių troškinys su aronijų vynu, kurį inspiravo SAULA restorano meniu, ir priminė, kad mes gi turim savo lietuviško vyno. Visai buvau pamiršusi, kad jau seniai ketinau troškinti mėsą aronijų arba juodųjų serbentų vyne.

Man patinka tokie vieno puodo receptai, kuriems reikia mažai pastangų, bet gauni turbo rezultatą. Primenu visuotinai žinomą tiesą, kad jautienos troškiniai yra geresni kitą dieną, tai geriau gaminti iš vakaro. Su kuo jį patiekti? Bulvių košė su daug sviesto, polenta ar saliero piurė dar niekada manęs nenuvylė. Šį kartą maišiau per pusę bulves su morkomis ir viską sugrūdau, užpyliau nemažai grietinėlės ir įmečiau nemažą sviesto gabalą. Buvo labai gerai. Na, toks tikras comfort food.

Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne

aliejaus kepimui
1 kg jautienos šonkaulių
100-150 g šoninės, supjaustytos kubeliais
1 galva česnako, nuluptom skiltelėm
2 vidutiniai svogūnai, perpjauti per pusę
3-4 morkos, perpjautos išilgai
šviežio rozmarino, čiobrelių
1 butelio aronijų vyno
0,5 l vištienos sultinio
druskos

Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.

Toliau toje pačioje keptuvėje įpylę šiek tiek aliejaus atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viskas sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai  deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilam į troškintuvą.

Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoles ir įberiame druskos.

Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.

Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą – nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską redukuojame iki norimo tirštumo.