Kažkaip netikėtai spanguolių padažas su kriaušėmis, riešutais ir brendžiu, skirtas padėkos dienai, mano galvoj susidėliojo į uogienę. Kuri labai gražiai apvainikavo mano visą rudeninį uogienių virimo vajų. Ir dabar galvoju, kad tai yra geriausia šiemet išvirta uogienė. O gaminau aš visko daug, bet ne kiekio prasme, o savo įvairove. Pasidariau dar ir aviečių acto, o eksperimento vardan ir šaltalankių acto bei svarainių acto. Tik dabar bėda nesugalvoju, kur man juos panaudot. Bet taip jau dažnai man nutinka.
Su uogienėm greičiausiai basta šiemet. Nors vakar turguj radau jau paskutinių šiemet svarainių. Tai paėmiau pusę kilogramo. Pusę užpilsiu su cukrum, o dėl kitos pusės galvoju, kad reiks maišyti su obuoliais, apelsinu, vyno prieskoniais ir kepintais lazdyno riešutais.
Jei jau prakalbau apie riešutus uogienėse, tai šiemet dariau obuolių – svarainių uogienę su graikiniais riešutais. Tai nesuprantu, ar man tie riešutai nelabai atrodo esantys vietoj dėl to, kad jų šiaip nelabai jau mėgstu, ar dėl to, kad jie ten iš tiesų nedera. Taip ir šitame originaliame spanguolių padažo variante yra anakardžių riešutai, kurie man kažkaip irgi iškrenta iš konteksto. O va lazdyno riešutai kažkaip viską sustato į savo vietas. Dar būtų galima net ir suvest iki produktų lokališkumo. Na, žinot spanguolės pas mus auga, lazdynai irgi riešutukus veda, apie kriaušes jau net nešneku. O brendis…. Nu, o ką…
Spanguolių uogienė
2 cinamono lazdelės 8 juodieji pipirai |
Prieskonius suriškite į marlę. |
60 ml brendžio 60 ml vandens 400 g spanguolių 100 g rudojo cukraus 2 kriaušės, supjaustytos kubeliais |
Visus ingredientus supilkite į puodą, sudėkite marlėje surištus prieskonius ir užkaiskite. Ant didelės ugnies pavirkite apie 10 min. (Saugokitės, kad uogos besproginėdamos jūsų neaptaškytų). Tuomet ugnį primažinkite ir virkite toliau dar apie 10-15 min., kol pamatysite, kad uogienė pradėjo tirštėti. |
100 g lazdyno riešutų | Kol verda uogos, sausai keptuvėje pakepinkite lazdyno riešutus. Nulupkite jų odeles. Ir suberkite į uogienę. Pavirkite dar kelias minutes. Išjunkite ugnį. |
3 v. š. brendžio | Supilkite brendį ir išmaišykite. |
Uogienę supilstykite į jau paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite. |
Strelka
tada pavadink tai nedovanom ir tiesiog žinok kam atiduot random dieną:)
Belka
Ha ha… Tai taip ir reikėjo sakyt. Kaip tik šiandien paruošiau tau vieną stiklainį paskutinio savo šedevro. Atnešiu sekmadienį :)
Strelka
neturi kur actų dėti? Kalėdinėms dovanoms pakuok:)
man tai uogienėj riešutai ne itin, nes išbrinksta ir skonis jų tada visai kitoks.
Belka
Aš gi nedovanoju jokių dovanų :)
O lazdyno riešutai ten gerai. Ir jie nelabai brinksta. Valgau jau antrą indelį su tuo sūriu.