Pernai vasarą žiūrėjau tokį dokumentinių laidų ciklą “Chef’s table“. Kai kurios serijos įdomios, kai kurios nuobodžios, bet pažiūrėt verta. Šiemet jau reklamuojamas ir antras sezonas. Labiausiai įstrigo laida su šefu Francis Mallmannm, gyvenančiu Argentijoj. Tai va, Francis yra ugnies dievas. Garbės žodis. Jis gamina išskirtinai ant ugnies, po ugnim ir aplink ugnį. O gamina absoliučiai viską – nuo mėsos iki desertų. Be jokių pincetų ir be jokio maisto bastardaizinimo, tiesiog rustic food. Ir man kažkaip užstrigo jo gaminti pusryčiai – deginti pomidorai ir kiaušinienė ant ugnies. Tiesa, šitą aš mačiau kitoj laidoj – “Chef’s mind”, kur irgi buvo pasakojimas apie jį. Tai va, esmė tokia – keptuvę patepam sviestu arba aliejum, perpjaunam pusiau pomidorą ir jį gerai apkepam. Bet taip iki juodumo. Kaip tik dar į trendą pataikom – Burnt is the new black. Ir voila – pomidoras jau visai kitam levelyje. Ir pernai didžiąją dalį vasaros taip gaminau pomidorus. Kartu apkepdavau ir šviežią varškės sūrį, pasipjaustydavau juodos duonos, kurią irgi galima šiek tiek paskrudinti. Ir iki visiškos pilnatvės trūksta tik šviežio baziliko.

Tai va, lygiai tą patį aš darau ir šiemet tik su mocarela. Gerai pakepinu pomidorus keptuvėje. Kol kepa pomidorai, suplėšau mocarelą ir pasidarau padažą – 2 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 v.š. sidro acto, smulkiai sukapoti 2 džiovinti pomidorai aliejuje ir taip pat smulkiai sukapotos kelios žalios alyguogės arba kaparėliai, druska ir pipirai pagal skonį. Viską sumaišom. Nuo karštų pomidorų mocarela šiek tiek ištirpsta. Nu, man tai skanu be proto. O jei dar viską kabini su paskrudinta duona… Kartais pomidorus keičiu sausai pakepinta cukinija. Irgi labai geras variantas.

O už degintus pomidorus gali būti geriau tik orkaitėje kepti pomidorai. Receptas yra iš David Lebovitz knygos „Mano Paryžiaus virtuvė“. Labai paprastas tas receptas, tik reikia šiokio tokio planavimo iš anksto. Ir gero jogurto irgi reikia. Gali tai būti karvės, avies ar ožkos pieno. Pastarieji dėl įdomesnio skonio. Bet taip pat jie būna dar ir begėdiškai brangūs. Todėl daug nesukit galvos ir imkit karvės pieno jogurtą. Pagal receptą buvo ožkos.

Naivu tikėtis gauti varškę užšaldžius kefyrą, tai lygiai taip pat ir čia – naivoka tikėtis gauti sūrį, per naktį nuvarvinus jogurtą. Šiuo atveju gaunam lengvai tepamą užtepą, kurį pagardinam įvairiom šviežiom žolėm.  Ir tai yra skanu, nes nu visi Deivido receptai yra skanūs.

Reikės:
400 g riebaus ožkų (avies, karvės) pieno jogurto
1 v.š. smulkiai sukapotų prieskoninių žolelių (laiškinių česnakų, čiobrelių, šalavijų ar petražolių)
1 v.š. smulkintų česnakų
Druskos ir pipirų

600 g vyšninių pomidorų (arba įvairių rūšių)
3 v.š. alyvuogių aliejaus
2 plonai supjaustytos česnako skiltelės
Sauja šviežių prieskoninių žolelių
Druskos ir pipirų

4 duonos riekės
Česnako duonai ištrinti

Į kiaurasamtį įtieskite kelis kartus sulankstytos marlės, sukrėskite jogurtą, uždenkite marle ir dėkite į šaldytuvą 24 val.
Nuvarvėjusį ir sutirštėjusį jogurtą sudėkite į dubenį ir sumaišykite su visais smulkintais prieskoniais. Padėkite į šaldytuvą iki prireiks.

Kepimo inde sumaišykite pomidorus su aliejumi ir likusiais ingredientais, pabarstykite druska ir pipirais, tolygiai paskleiskite vienu sluoksniu ant dugno. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Kelis kartus pamaišykite, kol pomidorai pradės vysti ir skleisti sultis.
Iškepusius pomidorus suverskite į dubenį su visomis sultimis ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Taip laikyti pomidorus galite iki 8 valandų, ir kuo ilgiau jie stovės, tuos bus skanesni.

Paskrudinkite duoną keptuvėje arba orkaitėje. Įtrinkite česnaku ir palikite ataušti iki kambario temperatūros.

Norėdami patiekti, storai aptepkite kiekvieną skrudintą duonos riekę sūriu, šaukštu sudėkite ant viršaus pomidorus, apliekite susidarusiomis pomidorų sultimis. Stambiai supjaustykite prieskonines žoleles ir gausiai apibarstykite jomis skrebučius.