Vienas neįprastesnių kepinių iš David Lebovitz knygos “Mano Paryžiaus virtuvė“. Ir tai buvo pakankama priežastis jį įtraukti į bandytinų receptų sąrašą. Nes negi labai jau įdomu kepti eilinį keksą, kuomet galima išsikepti su lauro lapais, ko mano praktikoje dar nepasitaikė.

Nors tik pagūglinus apima TAS jausmas, kad kažką vėl praleidau, nes sprendžiant iš gūglo, tai juk taip akivaizdu, kad lauro lapus galima naudoti desertuose. Va, prašau – krem briulis su lauro lapais, agrastų džemas su lauro lapais, keksiukai su lauro lapais, gervuogių ir lauro lapų želė ir t.t.
keksas lauro lapai
Bet grįžtam prie mūsų kekso. Jei atvirai, tai kitą kartą aš gaminčiau vien tik su apelsinais, nes tas lauro lapų dvelksmas tame kekse labai jau menkas. Strelka, pvz., to visai net nepajuto, kol neišsitraukė iš burnos lauro lapo gabalo. Bet galbūt malti lauro lapai pagerintų situaciją, tik gal labai nereiktų persistengt su jų kiekiu? Arba galima padaryti taip, kaip siūlo autorius – daržovių skustuku nulupti žievelę trims apelsinams. Virtuviniu kombainu ją sumalti kartu su cukrumi (tais 200 g), ir suberti juos į pyrago tešlą. O vietoj vanilės ekstrakto įpilti 2 arbatinius šaukštelius apelsinų likerio (Grand Mariner arba Cointreau).

KEKSAS:
85 g sviesto
10 šviežių arba džiovintų lauro lapų
230 g miltų
200 g cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
3 didelio kambario temperatūros kiaušiniai
125 g grietinės
1 apelsino žievelė, tarkuota
1/2 a.š. vanilės ekstrakto

APELSINŲ GLAJUS:
140 g miltelinio cukraus (kitaip tariant cukraus pudros)
1 1/2 v.š. apelsinų sulčių
1 a.š. apelsinų likerio (Grand Mariner arba Cointreau)

Pirmiausia mažame puode ištirpdykite sviestą, įmeskite 3 lauro lapus ir palike 1 valandai.

Sviestu ištepkite pailgą kepimo formą, pabarstykite miltais, išpurtykite miltų perteklių. Į dugną įklokite kepimo popieriaus gabaliuką. Likusių 7 lauro lapų vieną pusę patepkite sviestu ir vienodu atstumu sviestuota puse žemyn išdėliokite kepimo formoje.

Dubenyje gerai permaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius.

Kitame dubenėlyje gerai suplakite kiaušinius, grietinę, apelsinų žievelę ir vanilės ekstraktą.

Pašildykite sviestą su lauro lapais. Juos išgriebikite ir išmeskite.

Sviestu sulaistykite miltus ir permaišykite. Tuomet po truputį supilkite kiaušinių plakinį ir permaišykite tešlą iki vientisos konsistencijos, bet labai persistengti ir nereikia.

Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą. Pilkite atsargiai, kad iš vietos nepajudėtų ant kepimo formos dugno gulintys lauro lapai.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Patikrinus pyragą mediniu pagaliuku, prie jo nebeturi lipti tešla.

Iškepusį pyragą palikite atvesti 10 minučių, tuomet išimkite iš kepimo formos ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.

Dubenėlyje sumaišykite visus glajui skirtus produktus. Ir aptepkite atvėsusį keksą.

Skanaus!

keksas lauro lapai