Yra keletas Crepe Suzette atsiradimo istorijų. Tikriausiai visi geri dalykai šiame pasaulyje gimsta kažkokio atsitiktinumo dėka, tai man visai priimtina yra istorija apie jauną prancūzą padavėją, kuriam netyčia užsidegė likeris prieš patiekant lietinius būsimam Anglijos karaliui Edvardui VII. O crepe Suzette taip pavadino dėl labai paprastos priežasties – karalius vakarieniavo su dama, kurios vardą galite atspėti patys.
Lietinių tešlą ėmiau iš Michel Guerard knygos “Cuisine Gurmande”, 1981. O apelsinų sviestas yra Jacques Pepin.
Lietiniai su apelsinų sviestu (Crepes Suette)
Tešlai:
100 g miltų
40 g cukraus
žiupsnis druskos
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
pusės apelsino tarkuotos žievelės
250 ml pieno
50 g sviesto
šiek tiek aliejaus kepimui
apelsinų sviestui:
60 g kambario temperatūros sviesto
40 g cukraus
1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės
80 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių
2 a.š. cukraus apibarstymui
2 v.š. konjako arba brendžio
60 ml Grand Marnier (bet puikiai tinka ir Cointreau)
Miltus, cukrų, druską, kiaušinį ir kiaušinio trynį, apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną mikseriu išplakite tešlą.
Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsim – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios gintaro
spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite “pailsėti” 30 minučių. Iškepkite lietinius.
Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 a.š.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite grilio funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3-5 minutes, priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir cointreau. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte, ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius ir dėkite į lėkštes.
Leave a Reply