Reik vis tik prisipažint, kad rizotas iki šiol man tėra paturbinta ryžių košė, kad ir ką italai bešnekėtų apie šį savo patiekalą. Tik vieni būna labiau vykę nei kiti. O tai reiktų suprasti, kad šitas rizotas yra labiau vykęs už kitus. Receptas šiek tiek adaptuotas iš Gery Mehigan knygos, nes juk burokėliai ir ožkos sūris yra klasika, ar ne?

Burokėlių rizotas

2 porcijoms reikės:
3 mažų burokėlių
apie 200 g druskos burokėlių kepimui
250 ml vištienos sultinio
30 g sviestos
1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 skiltelė česnako, smulkiai supjaustyta
kelios čiobrelio šakelės, vien tik lapeliai
100 g rizoto ryžių
50 ml sauso balto vyno
3 v. š. šviežio ožkos sūrio

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3-4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50-60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2-3 minutes, kol daržovės pasidaro permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltą vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kuomet sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir šiek tiek dar pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek pailsėti, kad susigulėtų visi skoniai.

Išdėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.