Moderni versija klasikinio prancūzų padažo pagal Hestoną. Gan senas receptas ir šitas trendas visokių “valgomų žemių” jau seniai nuėjo užmarštin ir nieko jau tokiais dalykais, man regis, nenustebinsi. Nors vat skystas azotas mane vis dar vaikiškai džiugina restoranuose.

Aišku, jeigu norint nustebint, tai visada galima padaryt tą “valgomos žemės” bliūdą ir “įsodint” visokių daržovių pagal originalų receptą. Bet man šį kartą norėjosi paprasčiau. Padažas su traškiom alyvuogėm (kurias galima valgyt atskirai, nes oi kaip gerai) itin tinka ne tik prie daržovių, bet ir prie žuvies ar vištos. Mėgstu derint su sūdyta lašiša, kokiom nors daržovėm ir kiaušiniais. Man kažkodėl asocijuojasi su savaitgalio pusryčiais.

 

“Gribiche” padažas prie kiaušinių

1 indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų

Padažui:
1 kietai virtas kiaušinis
130 g majonezo
35 g kornišonų
30 kaparėlių
15 g balto acto
30 g grietinėlės (35 proc)
šiek tiek smulkiai kapotų petražolių
šiek tiek smulkiai sukapoto laiškinio česnako

Alyvuoges nuplauname ir nusausiname. Stambiai sukapojame peiliu, suberiame viską ant kepimo skardos ir kepame 140 laipsnių temperatūroje apie pusantros valandos ar ilgiau. Viskas priklausys nuo to, kaip stambiai ar smulkiai sukapojote alyvuoges. Rezultatas turi būti traškus. Kai alyvuogės iškepa, jas išimkite iš orkaitės ir leiskite atvesti. Tuomet peiliu dar pasmulkinkite.

Kiaušinį smulkiai sukapojame, tą patį padarome su karnišonais ir kaparėliais. Visus ingredientus sumaišome. Grietinelę išplakame iki minkštų putų ir atsargiai permaišome. Kišame į šaldytuvą valandai, kad viskas susigulėtų. Prieš patiekiant apibarstome alyvuogėmis.