Minkštas meduolis

Mano močiutė iš tėvo pusės, kiek aš atsimenu, nebuvo itin stebuklinga kulinarė, ko nepasakyčiau apie tą iš motinos pusės. Šita gamindavo visokiose vestuvėse ir laidotuvėse. Tai va, ta pirmoji mokėjo kepti du pyragus! Ir su jais visą gyvenimą sėkmingai prasisukdavo visom įmanomom progom. Ir tai buvo varškės pyragas ir minkštas meduolis. Per šventes visada būdavo skarda vieno pyrago ir skarda kito padėta šaltai, o kai važiuodavom namo, tai mums jų dar ir įdėdavo. Kepė ji juos, aišku, tobulai, nes kur jau neištobulinsi tų pyragų per tiek metų. Greičiausiai būtų galėjusi juos iškepti ir pažadinta vidury nakties. Ir kiekvieną kartą valgydama meduolį aš prisimenu vaikystę, bet nepasakyčiau, kad tai  mane labai džiugintų.

meduolis

Keista, bet gūglas nėra labai dosnus meduolių receptais. Geriausia, ką man pavyko rasti, tai buvo tik nuotrauka kažkokios kepyklos, kuri, atrodo, kepa man taip gerai pažįstamą meduolį – drėgną, minkštą ir tamsų. Tokio paties meduolio man deja iškepti nepavyko. Bet jei eliminuoji vaikystės prisiminimus, tai šitas meduolis tikrai nėra prastas, o laikomas sandariai su kiekviena diena jis darosi geresnis. Tik viena man nelabai patiko, kad jis, mano galva, yra šiek tiek per sausas. Pirmą kartą iškepusi galvojau, kad jį perkepiau, bet jis toks pat išėjo ir antrą kartą.

Taigis pirmiausia pradedam nuo prieskonių mišinio, kurį paėmiau iš Binkauskienės “Kepinių”.

Prieskonių mišinys
10 g malto cinamono
3 g maltų gvazdikėlių
3 g maltų kvapiųjų pipirų
2 g malto anyžiaus
3 g malto muskato riešuto
1 g malto kardamono
2 g malto imbiero

Viską sumaišyti ir galima naudoti įvairiausiems kepiniams. Prieš šventes ypač tinkamas reikalas.

Paties meduolio receptą ėmiau iš namų ūkio agronomių knygos “Valgių gaminimas” ir šiek tiek pakeičiau gaminimo eigą.

400 g medaus Medų pavirinti iki jis taps tamsaus gintaro spalvos. Man tai truko apie 15 min. Tik reikia žiūrėti, kad medus nepradėtų lipti per viršų.
500 g miltų
4 a. š. kepimo miltelių
2 a. š. prieskonių mišinio
1 apelsino tarkuota žievelė
Dubenyje šluotele gerai permaišyti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir tarkuota apelsino žievele.
5 kiaušiniai
200 g cukraus
50 g lydyto sviesto
250 ml kefyro
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki balkšvų putų. Pamažu supilti ataušusį medų, kefyrą, ir lydytą sviestą. Gerai viską išmaišyti. Tuomet po truputį suberti miltus.
 Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

meduolis

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Jovita

    Kepiau mažiausiai penkis kartus. Labai geras.

  2. Neringa Staponkiene

    meduolis skanuus

Leave a Reply