Receptas iš tų laikų, kuomet dar Electrolux rengė Dinner explorer vakarėlius. Ir iš to viso vakaro tuomet man įstrigo tas varškės-špinatų pyragas. Ir kažkaip jis prigijo mano namuose. Paprastas ir skanus.

Laikui bėgant receptas, aišku, kažkiek pakito. Man patogiau jį kepti tiesiog kaip pyragą, o ne sukt, kaip kokį štrudelį. Filo tešlą pakeičiau bemiele sluoksniuota tešla. Aišku, su sūriais galima eksperimentuot. Aš kartais dedu fetos, kartai čedario, kartais surenku visokius likučius iš šaldytuvo, kartais apsiriboju tik varške.

Reikės:
1 svogūno, supjaustyto kubeliais
sviesto kepimui
300 g šviežių špinatų
šiek tiek malto muskato riešuto
400 g birios varškės
apie 50 g tarkuoto kietojo sūrio
1 kiaušinis
druskos, pipirų pagal skonį
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
1 kiaušinio plakinys tešlos aptepimui

Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.

Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.

Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.