Kruasanų testas

Yra žmonių, kurie mėgsta kepinius su visokiais įdarais, pabarstais ir glaistais, o mes mėgstam gryną klasiką. Joje nieko neužmaskuosi – visi niuansai kaip ant delno. Tačiau valgant kruasanus čia vienur, čia kitur, susiformuoja labai išreikštas vertinimas „tie labai skanūs“, o „anie labai neskanūs“. Taigi nutarėm vienu metu paragauti iš skirtingų Vilniaus kepyklų. Ir iš tiesų, skonio svarstyklės elgėsi kiek nuosaikiau, tačiau rezultatai pakankamai akivaizdūs.

kruasanas_mindaugo kepyklaMindaugo kepykla. Šis kruasanas yra vienas standžiausių ir mažiausiai išsipūtęs, tačiau skuoksniuotumo pakanka, ir nešant krepšyje nesusispaus. Jame daugiausia sviesto – maišelis susiriebaluoja išsyk. Kaina – 0.87 EUR.

kruasanas_monamiMon Ami. Kruasanas pakankamai išspūtęs, porėtas, nesudegintas, pakankamai sviestiškas. Kadaise maniau, kad tai bene geriausi Vilniuje, po to pirkti nustojau, nes kokybė nustojo tenkinti. Galvoju, kad su šitais kaip pasiseks – vieną kartą gali būti geri, kitą ne. Kaina – 1.19 EUR

kruasanas_marks&spencerMarks&Spencer. Kruasanas pakankamai išsipūtęs, porėtas, tačiau, kaip mūsų skoniui, per daug tamsus. Kokybė stabili, tačiau gan dažnai atrodo perkepti ir trupantys. Kaina – 0,89 EUR.

kruasanas_thierry boulangerieBoulangerie Thierry. Kruasanas išsipūtęs, porėtas, tačiau sausokas, trūksta riebumo, skonis praktiškai joks – „popierinis“. Jau seniai sklando kalbos, kad ši kepykla kruasanams naudoja ne sviestą, o margariną. Kaina – 0,8 EUR.

kruasanas_gatves kepejaiGatvės kepėjai. Nors kruasanas be įdaro, tačiau apibarstytas cukraus pudra. Riebumas ir porėtumas panašus į “Mindaugo kepyklos”, tačiau ne toks suplotas, o atsikandus nustebina citrinų prieskonis. Dėl to kruasano klasikiniu nepavadinsi,  tačiau valgosi gan skaniai. Kaina 1.25 EUR.

kruasanas_poniu laimePonių laimė (Stikliai). Dėl šio iš karto kilo abejonių, nes etiketėje buvo parašyta „sviestinis ragelis“ – pagalvojau, kad gal į kruasaną net nepretenduoja, bet dėl visa ko perklausiau padavėjos ar tešla kaip kruasano – ji patikino, kad taip. Matyt, sugrojo instinktas „by tik pirktų“ – o veltui. Kepinys standus, panašu, kad iš salstelėjusios mielinės, o ne sluoksniuotos sviestinės tešlos. Labiau priminė sovietmečio ragelį nei kruasaną. Kaina `1 EUR.

kruasanas_sugamourSugamour. Ar čia mums su jais ar jiems su mumis nesiseka? Prieš atidarymą rodė gražius video, koks kruasanas turi būti – paragavom – negerai. Pasitaisė, pasireklamavo. Nuėjus šeštadienį, kruasanų nėr. Kodėl? Ogi išvežė atgal, nes buvo nedakepę. Ar reikia daugiau komentarų? Mes jau po pirmo apsilankymo įtarėm, kad čia lankytojai sėdės ne dėl gerumo, o dėl stailo. Stilingų, kuriems forma svarbiau nei turinys, akivaizdžiai netrūksta.

Kruasaną pavyko gauti tik kitą savaitę. Forma atrodė nekaip, iš išorės apkepęs. Bet vidus šįkart buvo geras – tinkamas ir porėtumas, ir riebumas. Taigi kartais jiems gaunasi. Ar tai tendencija? Nedrįstume tvirtinti. Kaina 1,20 EUR.

Taigi apibendriname – kam patinka lengvesni kruasanai – geriausi yra “Mon Ami” ir “Marks&Spencer“ (pastarasis mūšį galėtų laimėti dėl kainos 0.89 EUR vs. 1.19 EUR). Jei mėgstate sunkesnį sviestinį skonį, pirmas pasirinkimas „Mindaugo kepyklos“ arba „Gatvės kepėjų“. Pirmasis pigesnis ir labiau klasikinio skonio, o antrasis –  su prieskoniu, kuris arba patiks arba ne, ir pats brangiausias.  Jei norisi tarpinio pagal riebumą (sunkum) varianto – bandykite „Sugamour“ (jis brangesnių pusėje). Gal tądien pasiseks – p. Buldakova laikys savo ranką ant cecho pulso.

O tų dviejų likusių – pačios seniau nevalgėme ir toliau nevalgysime, todėl ir kitiems rekomenduoti negalime.

Beje, prieš pirkdami kruasanus tinklinėse kavinėse, pasiteiraukite, kas kepa – dažnas atvejis „Mindaugo kepykla“ arba „Boulangery Thierry“.

IMG_6317

Save

Save

Save

Save

Save

Save

← Previous post

Next post →

6 Comments

  1. Laura

    Man tai Rimi skanūs.

  2. Aš už Mindaugo kepyklos kruasanus.
    Neseniai vienoje laidoje sužinojau (bent jau man naują dalyką) apie jų formą. Jei kruasanas tiesus – tai jis kepamas su sviestu. O jei lenktas – tuomet jam naudojamas margarinas.

    Žinoma, nežinau ar Lietuvai tai taip pat tinka, bet Prancūzijoje, tai vienas iš būdų atskirti sviestą nuo margarino.

    O šiaip – liuks tyrimas :) laukiu kitų panašių!

    • Belka

      O geras, šito aš tai nežinojau. Panašu, kad pas mus ši taisyklė negalioja :) Žinau vietą, kur tikrai kepa su margarinu (patys sakė), o kruasanas tiesus kaip styga :D

    • Visiska nesamone ir bet kas buves prancuzijoje ir pasidomejes galetu patvirtinti. Forma labiau preferencijos dalykas negu kazkoks rodiklis, kuris priklauso nuo kruasano sukimo ir tempimo isgaunant norima forma.

      • Strelka

        Nepamenu, kad būtume formą traktavę kaip kriterijų…

Leave a Reply