Keptos vištos šlaunelės su savojos kopūstu

Yra begalė visokių vištos kepimo būdų. Ir kiekvienas tikriausiai jūsų turit savo mėgiamą. Ir, žinoma, Jūsų būdas yra pats geriausias, ar ne? Aš vis bandau visaip tą vištą kept. Ir kol kas dar neatrandu savo to paties mėgiamiausio. Šiam momentui man patinka vištą mirkyti sūryme (angl. Brine) su prieskoniais. Prieskonius paprastai dedu iš akies ir naudoju tokius, kokiais trinsiu vištą kepdama. Jei tai cinamonas, tai įdetu kelias cinamono lazdeles, jei naudosiu čiobrelius ir česnakus, tai įmetu jų ir pan. Na, esmę supratot. Višta, aišku, iškepa sultinga ir visaip kaip kitaip gera.

Sidedish’ui šį kartą renkuosi iš naujo atrastą savojos kopūstą. Praeitą savaitę baigiau James Beard “Beard on Food”. Paprasta ta knyga, bet tikrai gera. Paprasti receptai iš paprastų ingredientų su gera doze kulinarijos istorijos, prisiminimų ir patarimų. Ir visa tai skaitosi lengvai ir įdomiai. Ir buvo ten skyrius apie kopūstus, iš kurio aš ir paėmiau šito garnyro receptą:

To know the true joys of cabbage, just quarter it or cut it thinly, toss into salted water, and cook for only a few minutes until it is barely tender and still crisp. Drain it, drench with butter, salt and pepper it, and give it a bit of lemon juice and a touch of chopped dill or tarragon. Serve it forthwith, and you’ll have one of the finest vegetable dishes known to man.

Kopūstas, sviestas, druska ir šiek tiek citrinos. Voila. Paprastumas visame gražume. Kuo puikiausias garnyras – lengvas, neapsunkinantis ir kas svarbiausia skanu. Na, bent jau man tai tikrai.

kepta višta

1 litras vandens
50 g druskos
2 a.š. džiovinto rozmarino
keli griežinėliai citrinos
2 sukapotos česnako skiltelės
Visus ingredientus supilti į vandenį ir jį užvirinti. Pavirti apie 10 min. Palikti visiškai atvėsti.
4 vištos šlaunelės Šlauneles užmerkti į sūrymą ir palikti per naktį šaldytuve. Galite ant viršaus dar lėkštę uždėti, kad jos visiškai būtų sūryme.

Kitą dieną išimkite šlauneles iš sūrymo, gerai nuplaukite ir nusausinkite.

1 šakelė šviežio rozmarino
pusė citrinos, supjaustytos griežinėliais
1 v.š. aliejaus
Suberkite į dubenį sukapotą rozmariną, citrinos griežinėlius ir užpilkite vištą aliejumi. Rankomis viską gerai permaišykite ir sudėkite į kepimo indą.
 Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių.

P.S. Mano pastebėjimas, jei šlaunelės yra mažesnės, tai tokiu būdu gamintos jos būna per sūrios. Tai yra kelios išeitys a) dėti mažiau druskos į vandenį, b) arba kokią valandą laiko pamirkyti švariame vandenyje, kad druska “išeitų”.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Džiaugiuosi atradusi šį jūsų blog’ą! Net nepajuntu, kaip perskaitau visus tekstus, ne vien perverčiu receptus (o būtent taip dažniausiai pasitaiko:)). Puikus priminimas apie gėrį paprastume – ingredientuose, gaminimo technikose… Ir labai gražios nuotraukos!! Bravo!

    • Belka

      Nida, ačiū labai už tokį komentarą! Mums tikrai labai smagu girdėt tokį atsiliepimą :)

Leave a Reply