Easy: kanapių sviestas

Pernai vasarą buvom Rygoj. Važiavom tiesiog pavalgyt, bet kad būtų smagiau ir įdomiau užsisakėm food turą po Rygą. Tai pasakysiu tik tiek, kad jis buvo bais šūdinas. Kažkaip taip nutiko, kad mes gidui galėjom daugiau papasakot nei jis mums, bet tai galima paaiškint tuom, kad gidas buvo ne vietinis latvis, o padžiūvęs ir gležnas australas, gyvenantis bene 10 metų Rygoj, vedęs latvę ir… veganas. Ne tai kad aš nusistačius prieš veganus, bet come on… Kaip galima pasakot apie maistą, jei neįsivaizduoji daugiau nei pusės produktų skonio. Teisingai?

Bet jei ne tas turas, tai kanapių sviesto dar nebūčiau atradus šimtą metų! Linos ir Beatos jis labai nesužavėjo, bet aš kliedėjau apie jį visą dieną. Ir nesuprantu, kodėl šalia aliejaus, sėklų ir kanapinės druskos, kanapių augintojai/gamintojai/pardavinėtojai dar negamina ir sviesto. Juk tai ne tik skanu, bet dar ir sveika.

Tai va, šitas kanapių sviestas yra ne tas, kur pakepinam kanapes, sumalam, įberiam druskos ir sumaišom su sviestu. Nors šitoks būdas irgi mano labai mėgiamas. Latviškas (tarkim, kad tai latviškas) variantas yra gaminamas kaip riešutų sviestas, t.y. kanapių sėklos yra tiesiog sumalamos. Skonis primena riešutus ir itin gerai dera su avižine koše pusryčiams. Užteptas ant duonos irgi skanus. Jei pagūglinsit “hemp seed butter”, tai pamatysit, kad dar galima įdėti ir datulių, ir kakavos, ir klevų sirupo. Žodžiu, galima pasireguliuot pagal savo skonį. O jei nenorit gamint, tuomet jei būsite Rygoj, užsukite į centrinį Rygos turgų, eikite į pieno skyrių pro pagrindines duris beveik iki galo, po dešine ant kampo moteris šalia varškės, jogurto ir sviesto pardavinėja TĄ sviestą.

kanapiu-sviestas-02

Kapanių sviestas

kanapių sėklų
šiek tiek kanapių aliejaus (bet tinka ir bet koks kitas riešutų aliejus)
druskos (nebūtinai)

Suberiame sėklas į kombainą ir jas malame tol, kol visiškai susimala ir pradeda skirtis aliejus. Tuomet įpilame šiek tiek kanapių aliejaus, kad masė lengviau maltųsi. Jei norite, galima įberti ir šiek tiek druskos.

kanapiu-sviestas-03

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Man jis irgi – labai. Dar iš tų dienų, kai (nesijuok) buvau veganė. Keisčiausia, kad, sumaišius su klevų sirupu, išlenda toks kiaušininis prieskonis, kad eik tu sau. Neįtikėtina.
    Beje, kažkaip visad maniau, kad kanapių sviestą reiktų gamint iš lukštentų sėklų. Pasirodo, ne? Jurga,jei mano gyvenimo aukštyn kojom ir neapvertei, bet stumtelėjai šoniukan tai gerai. Ačiū ;)

    • Belka

      O kur dar jį naudodavai? Su klevų sirupu tai reikės pabandyt :)

      Žinok, gūglas duoda abu variantus. Kadangi mano tikslas šį kartą buvo rast tą latvišką variantą, tai aš pagal spalvą spėjau, kad jie mala visas sėklas – gavau lygiai tokį pat tamsiai žalią sviestą. Tik man taip smulkiai nesusimalė kaip jiems. Bet norėjau pabandyt ir su lukštentom sėklom, bet kažkaip neužtaikiau niekur jų pirkt. Turėtų būt dar geriau tikriausiai?

      Nu, tai čia jau nėr už ką gi :) Tikrai smagu, kad patiko ;)

      • Hempus.lt turi ir lukštentų!
        O daugiau, regisi, tą sviestą tepiau ant trapučių. Ar valgiau šaukšteliu – turiu pripažint, čia pagrindinis mano riešutų sviestų vartojimo kelias ;}

Leave a Reply